Florárium - a co s ním?

Na internetu se většinou dočtete, že florárium (někdy se také používá název terárium) je vhodné zejména pro pěstování kaktusů a sukulentů. Pravověrný kaktusář s tím ovšem nebude souhlasit a utluče vás spoustou argumentů, proč tohle nemůže fungovat. Pokud ovšem nerozeznáte astrophytum od mammillarie, můžete to zkusit. Mám několik osázených skleníčků už pár let, kaktusy v nich sice ještě nekvetly, ale rostou bez problémů. Podmínkou je střídmá zálivka a světlé místo.

Co do florária určitě dát můžete, jsou bromélie. Například  Tilandsie žijí jen ze vzdušné vlhkosti a mikroklima pokojového skleníčku jim dokonale vyhovuje. Také některé vlhkomilné rostliny ve floráriu výborně rostou, jen je nutné použít dobrou drenážní vrstvu, aby substrát nebyl přemokřený.

A jak to tedy dělám já? Jako drenážní vrstvu používám keramzit, který vsákne případnou přebytečnou vodu. Rostlinky opatrně vyjmu z květináče a kořenový bal obalím tenkou netkanou textilií, aby se zemina nevyplavila. Rostlinky položím na keramzit a obložím kamínky, pokud mám nějaký pěkný větší, nechám si ho do popředí. Výsledek může vypadat třeba takto:

        

 A pokud se vám do zahradničení vůbec nechce, můžete florárium využít pro vaše vlastní aranžmá :)

 

A komu to nestačí, tak pěkný návod a inspiraci k osázení  florária najde třeba na webu BydlímeKvalitně.cz:  Florárium - návod k osázení

Zpět do obchodu